Jag växer när jag är i stallet

Jag tänkte på det idag, hur stor skillnad det är på hur jag är och känner mig i stallet jämfört med till exempel i skolan. I skolan är jag, hmm vad ska man säga. Lite nobody. Håller mig för mig själv, gör det jag ska. Ingen man lägger märket till speciellt. 

I stallet är det annorlunda. I princip alla vet vem jag är (okej, alla vet vem alla är, litet stall ;)), och man är alltid välkommen. Ibland känns det som om personer tror att jag kan mer än jag egentligen kan. Eller så är jag duktigare än jag tror. Hmm, svårt att veta.

Det får mig i alla fall att växa oerhört som person. Vuxna som möter mig med respekt och intresse för min ridning. Mammor som tycker att jag och vi andra tjejer i stallet är bra förebilder för deras barn. Att tränare tror på mig och Aloha, okända personer som kommer fram och säger att hon är fin. Och ibland även de som följt mig och Aloha sen starten, ser mig rida och säger: Oj, vad ni har gjort framsteg! Det om något får hjärtat att svälla. 

Stallet och ridningen får mig att må väldigt bra helt enkelt. Jag vet ärligt talat inte vem jag skulle vara utan det. Tack mamma för att du fick mig att börja och för att jag fått härliga hästår. Och tack H för stort tålamod med mina sammanbrott, hopplösa sits och bristande självförtroende. ;)


A long time ago.. lillkillen ^^

Aloha <3 saltstenen





Helt galen i sin saltsten nu på sommaren.. verkar dock missat att man ska slicka och inte gnaga på den. Förklarar de slitna kanterna på plasten..

Ridpass söndag

Visste inte om jag skulle rida idag, i och med att det var så himla varmt mitt på dan. Men så blev det, ett dressyrpass. Jag fokuserade mest på att rida på framåt mot en stadig hand, vilket gav en bra arbetsform. Tränade övergångar, tempoväxligar, halter, ryggningar och öppna. 

Kände att jag var lite extra noga med galoppfattningarna, att hon skulle vara i balans. Ryggning/öppna innan t.ex. Minns att jag alltid hade världens förberedelser i början när jag red Aloha, kunde i princip inte få galopp annars.. hehe. Hon snubblade en gång i vänstergaloppen, då blev jag lite förbannad och drev på ordentligt fram mot handen. Hmm.. men annars gick det bra. Fin häst. :D



Efter ridningen satt jag i solen och putsade träns, lite bränd blev jag om axlarna. Hemma var jag less på värme och satte mig framför en film istället, haha.. Har känts som sommarlov idag, tycker inte ni det? 


Det kan inte alltid gå bra..

Igår blev det en rätt lång stalldag, då vi städade på klubbens anläggning. Det blev en del bärande och fixande, sadan korvpaus och "möte". ;) Trevligt, trevligt. 

Efter det var det lite oklart om det skulle bli någon tävling eller inte. Men vi var tre stycken som ville vara med, så det blev till slut. Planen var att hoppa 80 cm, bedömningen var A:0 vilket innebär en fas/ tidshoppning. 

Vi kom dock inte till start eftersom vi gick omkull på framridningen. Jag tror det som hände var att hon var lite småtrött och lite i obalans i kombination med att sanden var rätt lös (nyharvad bana). Hon snubblade i galoppen och hamnade lite över mitt ben. Dock klarade vi oss båda oskadda, hon fick lite skrapsår och jag blåmärken/ ömma muskler. 

Alla undrade såklart om jag var okej, men så fort jag kommit upp och konstaterat att jag var det så var jag bara orolig för hästen.. typiskt hästtjejer, haha! Efter en stund satte jag upp och kände igenom hur hon kändes, dock strikt på tygeln den här gången.. Kändes som vanligt, men var inte så sugen på att hoppa efter det, kändes dessutom onödigt ifall hon hade sträckt sig eller dylikt som jag inte märkte. 

Är faktiskt överraskad att jag tog det så bra ändå, det som vore typiskt mig vore att bryta ihop totalt. Antar att jag inte hann fatta riktigt vad som hände. Såg nog värre ut än det kändes med. Det som kan ha hänt är att tilliten till hästen fått sig en törn. Fattar inte att hon ska vara så snubblig..! 

Nåja, ska väl vara glad att jag inte hamnade i nån chock eller bröt benet (eller att hästen gjorde det). Men usch för att sånt här händer! Det är en farlig sport vi utövar. 




Sommar 2012


Inget ont som inte för något gott med sig

Jag kanske har en rätt positiv syn på saker ibland. Eller inte alltid, men jag lär mig att saker är som de är och att det är lika bra att blicka framåt. Och jag lär mig lite att låta livet vara på stand-by när det inte händer något. Och uppskatta det bra. 

Inget ont som inte för något gott med sig. Jag tänkte på det idag. Har tyvärr glidit ifrån många vänner på grund av olika orsaker. Visst känns det, visst saknar jag. Men istället så har jag kommit närmare min familj. Och i familjen så har jag en självklar plats, och det kommer alltid att vara så. Det känns bra. 

Blev förresten faster i förrgår, hihi. 



När jag inte längre ler, då är jag nog på fel ställe.. lika bra att gå därifrån. ;)

Bete

Just det ja, hästarna bytte till riktigt bete idag. Något nöjda var de! Det som var lite roligt var att ingen av dem kunde gå igenom bäcken, utan tog världens språng över. Var nog klokt att låta dem gå själva över på vägen in... 

Samma sak när de släpptes ut igen, kasta sig över bäckan och sen dra några repor i hagen innan de kunde börja beta, haha! Härligt att se faktiskt. Får försöka filma någon dag. 



Orelaterad bild, hähä..

Barbackapass

Idag så blev det lite dressyr på planen. Tränade inget speciellt utan mest lösgörande och tränade min sits. Jag tycker att det ger mycker mer känsla när man rider barbacka, särskillt i galoppen. Kommer närmare hästen och kan inte lätta i sitsen som jag gärna gör annars. Riktigt nyttigt för min ridning och uppmjukande inför imorgon. ("Bara" klubbtävling, men vill inte göra något allt för ansträngande idag ändå så hästen är helt slut.) 

Startar 80 cm, vill bli felfri för en gångs skull, haha. ;) Men blir tidig morgon eftersom vi ska ha städdag.. Hm, så godnatt gott folk! 


Skolaaa

Fredag, tar snart helg tror jag! 


Aloha 24 maj




Härlig kväll

Var förmodligen inte bara här som det var strålande väder? Blå himmel och solsken, nästan alla som red gjorde det i t-shirt.. somrigt!


Den inställningen










Ni fattar att hon är ganska härlig att jobba med va? 

Få tävlingar?

Vi satt och kollade lite på vad det fanns för tävlingar här omkring i sommar. (Bara utifall att, liksom.) Och det är i princip bara två-tre lokala tävlingar på lagom avstånd som jag skulle kunna åka på.

Lite trist att det ska vara så, för det måste väl finnas intresse? Det brukar ju vara stort tryck i 80 klasserna på de tävlingar som har det. Alla kan inte hoppa 1.20 eller åka hur långt som helst. Det är ju fortfarande roligt att åka på tävling. 

Antagligen är det samma anledning som vi i våran klubb har. Vi hade hopptävlingar förut, men med domare, överdomare och banbyggare så täckte inte inkomsterna från startavgifter kostnaderna. Det blir helt enkelt för dyrt. Och det känns inte direkt som att ridsportförbundet gör det lättare för småklubbarna. Allting blir krångligare, dyrare och med regler som knappt går att uppfylla. 

Och det blir krångligare för tävlande med. Är det värt att betala licenser och avgifter för de enstaka tävlingar som finns? Och då bara få hoppa clear round i vilket fall? Nej, då stannar de flesta hemma. Och tävlingar ställs in på grund av för få anmälda. Det blir en ond cirkel. 

Tycker det är synd, för det är inte de stora klubbarna eller de med färdiga tävlingshästar det drabbar. Utan det är småklubbarna som sugs ut och motarbetas, och ekipagen som kanske vill börja lågt eller inte kan hoppa högre som utesluts från tävlingsbanorna. 


Woho!

Träningen gick jättebra! Det är på gång nu..

Vi började med att trava över bommar, fatta galopp mot räcke med galoppbom framför. I början var det svårt, fick ingen galopp alls första gången.. Det var svårigheten hela tiden, att få till galoppfattningen i tid. Men det blev ju så att jag var tvungen, annars skulle jag inte klara andra hindret. Men det blev bättre och bättre. 

Sedan hoppade vi på brutna linjer, det vill säga ett hinder och båge till nästa. Det var också svårt, fick någon sorts korsgalopp/förvänd galopp emellan, och vingligt. Bara att rida på! 

Sen på slutet blev det bana som jag gissade. Vid det laget var Aloha riktigt igång och taggad, så flöt bara på genom hela banan. Blev någon rivning när jag kom i fel galopp ur hörnet, och sista rundan blev hon lite trött mot slutet. Hoppade 85 första gången och sedan 95, mål uppnåt. Och det kändes jättebra, inte som att det var för högt eller att hon behövde jobba sig över. 



Bra saker:

-Fick igång bra galopp
-Jag red bra, höll takten och fortsatte rida fast det blev fel ibland 

Så ja, väldigt nöjd. Kanske märks hehe. ;) Ibland är det roligt att rida!

Träning ikväll

Ikväll är det hoppträning på schemat, härligt. Var ett tag sedan nu, eller två veckor i alla fall. Får se vad det blir för övningar, kanske någon bana? 



Bild från i höstas, jag ser lite frusen ut. :D Men hästen är glad!


Tisdag

Top 3 tankar under matteplugg:

1. Varför började jag inte repetera tidigare?

2. Vart tog pennan vägen? (Plugga inte i sängen, tips.) 

3. F**k this s**t

Nåja, jag hoppas överleva på mina kunskaper från föregående prov. Ska kolla igenom lite innan sovande. 


Aloha fick en timmes uteritt med mami idag. Var jätteskönt väder så förmodligen trevligt. :D



Intressant inlägg.se ;) Godnatt alla små barn.. skojar bara. :)

Skum morgon

Idag vaknade jag runt fem.. för att sedan vakna en gång i timmen med olika drömmar emellan. Väldigt intressant måste jag säga. Bland annat så drömde jag att jag hade Aloha i en box rakt framför stalldörren. Det var någon som pratade utanför, och Aloha vart rädd och försökte springa ut. När jag försökte backa tillbaka henne satte hon sig "på rumpan" och höll inte på att komma upp igen. På nåt sätt skadade hon sig och började blöda en massa. Och jag fick allmän panik. Hmm, hur ska jag tolka detta..? ;) Lite läskigt ändå... hehe.

Att "göra reklam"

Jag förstår faktiskt inte när folk spammar sönder andras bloggar med typ "fin blogg". Jaha, liksom? Särskillt när det framgår att personen knappt har vistat på bloggen i mer än några sekunder. Till exempel "fin blogg du har", när det är flera personer som driver. Eller frågar saker som framgår i inlägget. 

Eller "Hej, jag har frågestund, ha en bra dag" när bloggaren just har berättat att den sålt sin häst. Taktkänsla där. 

Okej, jag erkänner att jag ibland kommenterar för att, typ, sprida mitt namn. Eller nåt. Men jag väljer att kommentera inlägg där jag faktiskt har en relevant åsikt. Eller om jag faktiskt tycker att någon skriver bra eller att en bild är fin. Det är väl alltid kul att veta det, eller hur? Men jag skulle nog inte klicka på kommentera lika ofta om jag inte hade en bloggadress att länka till... 

Hur ser ni på det här?

Vila

Idag är det lite vilodag för hästen.. och mig. :) Lite mys med familjen, sen sova, ny dag.. 




Mina styrkor och svagheter som ryttare

Svagheter:
-Min största svaghet är sitsen i allmänhet. Tror inte det är nån del som jag inte har haft problem med. Just nu är det att jag drar tillbaka skänklarna, håller dem snett och lättar ur sadeln.

-Obeslutsam och en aning feg. Känns det för svårt så vågar jag inte riktigt satsa. Har dock blivit bättre då jag fått mer självförtroende med Aloha.

-Svårt att ta hård kritik.

Styrkor:
-Kan ganska mycket teoretiskt. 

-Bra på att få fram framåtbjudning. (I alla fall på Aloha. Har inte provat någon annan på länge.)

-Bra på öppna och skänkelvikning. (För att jag har tränat det nonstop i ett halvår, typ.. haha!)

-Är lugn.

-Bra balans.

-Har viljan att bli bättre. 


Åh vad svårt det är, haha!


En bild när jag sitter någolunda korrekt.. ovanligt ;)



People change


Ödmjukhet

En sak som jag uppskattar och tycker är proffsigt, är ödmjukhet. Då menar jag inte att man inte får tycka att man har presterat bra eller är duktig, för det ska man. Självklart. Utan att inse att man aldrig är fullärd och kunna ta lärdom av sina misstag. 

Alla har alltid något att träna på, något att förbättra. Det är samma för alla, bara att det är olika saker för olika personer. Och det finns alltid olika sorters hästar som man kan lära sig rida. Pigga, motvilliga, starka eller osäkra. Och för att inte tala om all övrig kunskap som finns att ta in. Om allt möjlilgt i hästvärlden. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag egentligen kan. Det är rätt fashinerande.





Sedan så tycker jag att man ska respektera varandra, oavsett nivå. Vara lika trevlig mot den som inte kom över startlinjen, som mot den som vann. Är inte den hiarkin vanlig på ridskolor? Äldra tjejer "bestämmer" över yngre, och de med egen häst har högsta status. Personligen skulle jag aldrig spela överlägsen mot ridskoleryttarna där jag rider. Varför skulle jag? Och på ridbanan gäller högerregeln, inte "dyrast häst först" regeln...

Ödmjukhet för mig är också att aldrig skylla på hästen. Skulle inte tro att hästen dummar sig med flit, eller anstränger sig för att vara så seg som möjligt. Jag erkänner, ibland blir man frustrerad för att inget fungerar, och låter det gå ut över hästen. Tyvärr. Egentligen är det ju en själv som man är arg på. Hästen och ryttaren är ett team, där ryttaren har ansvaret. Det är aldrig hästens fel. 


Så det jag vill säga är, självinsikt, respekt och ödmjukhet. Jag tror det är en viktig del för att kunna komma längre.

Söndag

Började dagen med att följa med på styrelsemöte, det var dock nästan inga där så det var ganska överflödigt. Vi ska tydligen försöka anorda någon sorts "Pay&Ride" i sommar, men ingen verkar vilja vara ansvarig så får se hur det blir. Hmm. ;) 

Kilade ner för att rida i det trista vädret. Tog på kandaret idag, tycker det är svårare att få hästen att gå framåt i en ärlig form på det, men lättare att arbeta galoppen.
Tränade på:
-Övergångar
-Öppna, som jag använder mig av i princip varje pass
-"Halva bakdelsvändningar" i galopp. Alltså rida hörn och vända runt bakdelen i varje hörn. Riktigt bra övning faktiskt! 
-Förvänd galopp

Kändes riktigt bra emellanåt, dock kan förvända galoppen tränas mycket på, då hon gärna blir längre och tappar kvalitén i galoppen. Men hon håller den i alla fall vilket är allt jag begär.
Jag måste komma ihåg att sluta när det går som bäst också, nu blev det att hon blev lite trött på slutet. Men jag lär mig väl.



Ikväll blir det väl matteplugg, nationella på onsdag.. Nån mer som har det snart, hehe? 

Hejs!

Kan inte låta bli att skratta lite.. ;)

Jag slogs av hur smal Aloha såg ut på bilderna nu. Och vi har ju faktiskt fått köpa en kortare sadelgjord, haha. När vi köpte henne var hon dock lite rundare, lite kul att se skillnaden ändå. 

Men hon var mjuk och go att rida barbacka på! 





Sommaren 2010 och maj 2012

Ridning lördag 19/5

Just nu jobbar jag främst för att få en stadigare form och bättre "connection" mellan oss. Det känns som grundläggande innan det går att jobba vidare med svårare saker. Ofta när jag tar förhållningar så slår hon sig fri och går emot, det har dock blivit mycket bättre. (Var till och med en som tyckte att hon såg ovanligt stadig ut på framridningen i onsdags! Var nog för att jag red så mycket framåt.) 

Jag började i alla fall med att rida fram på långa tyglar. Aloha är ganska naturligt framåt, så det är inga problem med att hitta bjudningen. Gjorde lite övergångar för att få engagemang och uppmärksamhet. 

Fattade galopp på lång tygel några gånger, taggad häst haha! Några fattningar från skritt, sedan började jag korta in tyglarna och arbete lite i galoppen. Då kändes hon jättefin och stadig. 

Tränade inget speciellt utan nöjde mig med att få framåtbjudning och stöd. Gick upp och travade lite bommar i ridhuset aom avslutning.

Random bild



Bilder från förra träningen

Eller ja, filmprintar. Vi tränade på programdelar (LA:1), som halt-rygga, skänkelvikning, galoppvolt och förvänd galopp. 

Haha, i början var Aloha sjukt okoncentrerad, då de delade ut höbalar i hagarna. Så hon gick som ett teliskop och stirrade på det, men det gjorde att jag red framåt mer, vilket gav bra resultat i slutändan.

Men nu till bilderna:

















Mamma: "Du gillar den vinkeln va?" 



Hej och välkomna

Hejsan! Jag tänkte att jag skulle försöka mig på bloggandet igen. Jag som skriver heter då Maria och är 17 år. Som ni kanske förstår så är ridning mitt stora intresse.

Hästen heter Aloha, född 99. Vi köpte henne sommaren 2010 och tiden har bara flygit förbi. Jag tycker personligen att vi har gjort stora framsteg, både som ryttare, häst och ekipage.

Mitt i de norrländska skogarna tränar vi dressyr och hoppning, med förhoppningarna att så småningom starta en lokal tävling. Men känslan av att få resultat av träning och samarbeta med en så underbar individ är värt minst lika mycket.



Så den här bloggen kommer då främst att handla om våran träning och utveckling. Jag kan inte lova regelbunden uppdatering eller fancy bilder, men jag hoppas ni ska trivas ändå. ;)

Tack och hej så länge!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0